Sosyal Medya’nın SEO’ya katkısı

Dünya çapında milyarlarca internet kullanıcısının günde en az bir kez ziyaret ettiğinin kanıtlandığı Sosyal Medya platformları; günümüzde pazarlama etkinliklerinin en efektif gerçekleştirildiği zeminler arasında yer alırken, bununla birlikte arama motorları için de güçlü birer referans olarak kabul ediliyor. Pekiyi Sosyal medya’nın SEO’ya katkısı nedir? Diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da pozitif bir etkiden söz edilebilir mi? Yoksa sosyal medya kendine has nitelikleri olan ve SEO Katkısından söz edilemeyecek bir zemin midir? Sosyal Medya’nın SEO üzerindeki etkilerine genel olarak değinelim.

Sosyal Medya İle SEO Yapılır mı?

Sosyal medya doğrudan bir SEO faktörü değildir. SEO; arama motorlarının sitenizi anlamlandırırken kullandığı onlarca parametreyi kapsar ve sosyal medya bu parametrelerden sadece bir tanesidir. Yani sadece sosyal medya etkinliği olan bir firma veya bireysel site sahibinin etkili bir SEO sonucuna ulaşması mümkün demek doğru değildir.

Tabii bu parametreler içerisinde bulunan her maddenin SEO efekti aynı değildir. Buradan Sosyal medyanın aslında güçlü elementlerden bir tanesi olduğu sonucuna doğru ilerlediğimizi anlayabiliyor olmalısınız. Ama bu nasıl oluyor? Sosyal medya SEO’ya nasıl etki ediyor? Sorularını, SEO kavramını kabaca inceleyerek daha doğru anlayabiliriz.

SEO tam olarak nedir?

SEO; arama motoru (Google, Yandex, Bing vb.) tarafından sitelerde aranan özelliklerin siteye sağlanması sürecidir. Arama motoru, siteyi anlamlandırırken, teknik parametreler ve bilinirlik özelliklerine göre karar verir.

Teknik parametreler, site içerisinde gerçekleşecek tüm uygulamalar olarak özetlenebilir. Sitenizin yazılımı, tasarımı, meta girdilerinin yapılması, hızı, kullanıcı deneyimi ve elbette içerik genliği; siteniz için arama motoruna bilgi sağlar. Bu teknik parametreler esasında tüm süreçlerin %70 kadarını teşkil eder.

Geriye kalan yaklaşık %30’luk etkiyi ortaya çıkaran işlemler ise site dışında gerekleşen uygulamalar olacaktır.

Çok önemli bir bilgiyi tam burada vermekte bilgi vardır. Google, geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde sistematiğini ciddi biçimde değiştirerek, spam politikalarını güncelledi. Sitelerin dışarıdan bağlantı alarak yükselmeleri artık neredeyse imkansız. Ne sosyal medya, ne de diğer sitelerden, içerik barındırmayan kaynaklar üzerinden alınan linkler, artık en iyi anlamda etkisiz olacaktır. Kötü senaryo ise Google’ın sitenizin link satın aldığını anlaması ve sitenize ağır yaptırımlar uygulaması olacaktır.

Burası özetlenecek olursa, sitenizin mükemmel biçimde organize edilmiş  SEO uygulamalarından %70 efekt elde edebilecekken, link satın alma ve başı boş link ekleme yolu ile ciddi anlamda zarara girebilirsiniz.

Sosyal Medya’dan Bağlantı Almak SEO’yu Etkiler mi?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi; sitenize gelen bağlantının niteliği çok önemlidir. Sitenize bağlanan sayfanın içerisinde sizinle ilgili herhangi bir metin içeriği yoksa, bu bağlantı hiçbir anlam ifade etmez. Burada linkin dofollow veya nofollow olması da bir anlam taşımıyor. Gelen bağlantının bulunduğu sayfada bir linkiniz olmasa bile, sitenizin isminin yer alması bir SEO etkisi iken, başı boş linkler, negatif etken dahi olabiliyor.

Online reputasyon, yani dijital bilinirlik ya da bir başka tanımı ile marka bilinirliği; Google’ın bugünlerde en çok dikkate aldığı unsur. Site isminiz, marka isminiz veya sizinle ilgili herhangi bir metin içeriğinin farklı sayfalarda yer alması, sizi doğrudan bilinirlik değerlendirmelerinde ön sıralara taşıyor. Tabii bunun için, sitenizin içeriğinin doyurucu olması, Google’ın öncelikle sitenizi doğru analiz edebilmiş olması gerekiyor. Aksi halde dışarıda yapacağınız yayınların da büyük bir anlamı kalmıyor.

Yapılan en büyük hata; site içindeki çalışmalar yerine, daha çok dışarıda etkinlikler yapmaktır. Sosyal medyanın SEO üzerindeki etkisi de, birçok sitede bu sebeple zayıf kalıyor. İçerik bakımından güçlü olmayan ve iç SEO ayarları yapılmamış bir sitenin haricen çok güçlü bağlantılar alması da çoğu zaman işe yaramıyor. Bu nedenle, sosyal medya ve diğer tüm dış uygulamalardan önce, sitenizin içeriğini beslemeniz büyük önem arz ediyor.

Sosyal Medyada Bilinirlik Nasıl Artırılır?

Bahsettiğimiz gibi; sitenizin dışında isminizin ve/veya sitenizin adının geçmesi çok önemli. Bunun için Google’ın en çok dikkate aldığı zemin, sosyal medya hesaplarıdır. Zira burada yapılan yayınlarda büyük kuralsızlıklar yapılması çoğunlukla mümkün olmuyor. Influencer hesaplar üzerinden para ile satın alınan tanıtımlar dışında, Google burada yapılan yayınların organik olduğunu kabul ediyor ve size doğrudan SEO etkisi olarak dönüş sağlıyor.

Sosyal Medyada marka bilinirliği oluşturmak için burada etkin olmak; birinci önceliğinizdir. Güçlü hesaplar oluşturmak için elbette sosyal medya yönetimi hizmeti veren firmalardan destek alabilirsiniz. Bunun için size ınfluencer desteğini de yine bu firmalar sunabilir.

Tabii en önemli unsur, hesabınızın organik trafiğini ediniyor olmasıdır. Hesabınızın sürekli kullanıcılar tarafından beğenilen bir hesap olması, paylaşımlarınızın yeniden paylaşılması, beğenilmesi ve yorumların yapılması için ilgili sosyal medya ortamının algoritmasına uygun protokollerle işlem yapmanız ve kitlenizi diri tutmanız gerekir.

Bu sayede yapacağınız bir paylaşım geometrik olarak geniş kitlelere ulaşacak ve her paylaşım ciddi bir SEO efektine dönüşecektir. Yalnız yeniden altını çizmek gerekir ki, buradaki “ciddi” tanımı; harici SEo’nun toplam değeri içerisinde olacak seviye olarak kabul edilmeli, sadece bu alana yoğunluk verilmemelidir.

Kaynak:

https://www.semrush.com/blog/social-media-seo/