Progressive Web App nedir?

Pandemi dönemi boyunca işletmelerin ve dijital ile ilgilenen insanların gözlemledikleri bir şey vardı o da artık mobil cihazların kullanımının üst noktalara ulaşmasıyla beraber işletmelerin ve dijital ile ilgilenenlerin bir mobil uygulama ihtiyacı ortaya çıktmasıydı.  Bunun endişesiyle insanlar bir çözüm yolu aramaya koyuldu. İşte tam da bu sırada Progressive Web Apps uygulamaları ortaya çıktı. Hali hazırda web sitesi olan işletmeler veya kurumlar Progressive Web Apps’i seçtiler. Peki neden gelin biraz daha inceleyelim.

Progressive Web Apps  (PWA) Nedir ?

Progressive Web Apps  ,  özel bir yazılım geliştirme aracıdır. Değişik ve kendine has kodlama tekniğiyle yazılmış olan günümüz web sitelerinin bir mobil uygulama tarzında kullanılabilmesini sağlayan yeni bir teknolojik adımdır.  Progressive Web App’in kullanılabilmesi için mobil kullanıcının web tarayıcısının güncel olması gerekmektedir. Az miktarda ve maliyette olan bu teknoloji tam bir geliştirici ve kullanıcı dostudur. Herhangi bir web siteniz var ve mobil uygulamalara uzun süreli zaman ve bütçe ayırmak istemiyorsanız PWA size ilaç gibi gelecektir.

Fakat diğer platform ve teknolojilerde de olduğu  gibi PWA sadece size sınırlı imkanlar sunabilmekte. Daha gelişmiş bir yapı istenmediğini sürece PWA bir ilaçtır fakat gelişmiş örnekler için tam anlamıyla bir zehir olabilmektedir.

Progressive Web App’in Özellikleri

PWA çeşitli özelliklere sahiptir. Bunlardan ilki gerçek anlamda bir uygulama gibi davranmasıdır. Bu da bizler için bir avantaj sağlamaktadır. Başka bir özelliği ise esnek oluşudur. Aklınıza gelebilecek her platformda çalışabilir ve hatta gelecek teknolojilerde bile kullanılabilmesi mümkün olabilir. Sunduğu özelliklerden bir başkası ise kullanıcının internet hızındaki yavaşlamalardan etkilenmez ve hatta çevrim dışı bile kullanılabilmektedir. Üstelik Service Worker teknolojisi ile her zaman güncel kalır.  Son derece güvenli olan PWA https yoluyla kullanıcılara sunulur bu da   başka kişiler sizin verilerinizi göremez ve içeriğinize müdahale etme imkanı olmadığı anlamına gelmektedir. Gördüğünüz üzere son derece basit ve etkili olan PWA sizce başka hangi yönlere etki etmektedir? Gelin beraber inceleyelim.

Progressive Web App’in Mobil Aramalara Etkisi

Google’ın pek çok yenilikçi sistemlere yatırım yaptığı gibi PWA’ya da yatırım yaptığını biliyor muydunuz? Google yatırım yapar da bunu sistemlerinin bir etkeni haline getirmez mi ? Tabii ki de getirir.

PWA öncelikle hız konusunda sitelere öncülük etmektedir. PWA daha önceden girilen web sayfasının tüm içeriklerini önbelleğe ve hafızaya kaydeder. Sadece gerekli güncellemeler yapılacağı zaman tekrardan bir yineleme söz konusu olur. Bu da web sitesinin içeriğine hızlı ve kolay bir biçimde erişebilmemizi sağlar.  Bu da web sitenizi hız ve trafik konusunda rahatlatabilmektedir. Hem kullanıcı hem de üretici dostu olan Progressive Web Apps’in gelin bir de avantajlarına bakalım.

Progressive Web Apps’in Avantajları

Progressive Web Apps sisteminin avantajlarından önce uygulamalarda karşılaştığımız genel sorunlara bakmamız bizim açımızdan faydalı olacaktır.

Uygulamaların web sitelerinin baş belası olan bir konu ise hız konusudur. Daha önce yavaş bir web sitesi veya uygulamaya girdiğinizde bazen çılgına döner bazen de direkt olarak uygulamayı silersiniz. Bu yönde PWA sizlere genel anlamda hızlı bir deneyim sunmaktadır. Kullanıcı uygulamanızı yüklediği an çok kısa saniyeler içinde cihazınızın önbelleğine alınır bu da köklü güncellemeler olmadıkça rahat bir bağlantı sağlayacağınıza işaret etmektedir.

Diğer bir yaramızda kullanıcıların etkileşiminin düşmesidir. PWA bu konuda kullanıcıların cihazına ile entegre bir şekilde çalışarak dilediğiniz bildirimleri göndererek kullanıcı etkileşimini üst seviyeye çıkarabilirsiniz .

Çok fazla ek uygulama istenmesi de bir diğer baş belası diyebiliriz.  PWA ile bu sorun da kalkmış bulunmakta. Cihazlardaki donanım ve özellikleri kullanarak ek bir uygulama istemez ve kullanıcıların ana ekranına eklenebilmektedir.

Diğer mobil uygulamalara göre daha az maliyetlidir. Farklı işletim sistemlerinde kolayca kullanılabilmektedir. Kullanıcılar uygulamalar üzerinde kolayca geçişler yapabilir içeriklerinizi ve linklerinizi kolayca paylaşabilmektedir. Bu kadar avantajlı olan bu sistem sizce SEO dostu mu ?

Progressive Web Apps Seo Dostu Mu ?

Progressive Web Apps , harika  imkanlarıyla arama motoru optimizasyonunda   popülerdir . Ancak PWA’ların SEO için avantajları var mıdır? Cevap, hayır, en azından doğrudan bir avantajları yok. Ancak iyi hazırlanmış bir PWA yürütmek, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanız anlamına gelir ve bu da SEO’da kazanmanıza yardımcı olur.

Progressive Web Apps  son derece hızlı işler , mobil ve masaüstünde zengin bir deneyim sağlar ve kullanıcı tarafından cihazına yüklenebilir. Amaç, yerel uygulamalara rakip olan harika bir kullanıcı deneyimi sunmaktır. Arama motorlarında daha iyi sıralama yapmanızı etkileyen en büyük etken de işte budur. Özellikle günümüzde Google arama motorunda mobile öncelik tanınmaktayken PWA kullanmak en mantıklı sebeplerden biri olabilmektedir. Özellikle harcayacağınız büyük paralardan sizi uzak tutarak daha kullanıcı dostu ve daha pratik sistemlerle sizleri ön planda tutmaktadır. Bizlerin tavsiyesi ise henüz kullanmadıysanız PWA’ya bir göz gezdirmenizdir.

Progressive Web Apps Kimler İçin Uygundur ?

Herkes basitçe bir PWA oluşturmalı ve kullanmalı mı?  Tabii ki de hayır, işinizi ve daha da önemlisi hedef kitlenizi düşünün. Uygulamaları kullanıyorlar mı? Yine, her şey gibi, hedef kitlenizin  ihtiyaçlarını araştırmanız gerekir. Kendinize sorun, bu teknolojinin ne yapmasını istiyorsunuz? Kullanıcılarınız nerede? İyi bir veri bağlantıları ve sağlam donanımları var mı? İçeriğinizi nasıl ve nerede kullanıyorlar? Ve sizin uygulamanızın kullanıcıların işlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olabileceğini düşünüyor musunuz?

PWA’lar harika ve bunları uygulamak o kadar da değil. Ancak kolay olması, yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Hedef kitlenizin buna ihtiyacı yoksa, neden bir tane oluşturasınız?

Progressive Web Apps Nasıl Kurulur?

Basit bir PWA oluşturmak için elinizde kullanabileceğiniz çok sayıda kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklar PWA kurulum süreci hakkında bir fikir edinmenizi sağlar. Google’ın web.dev sitesinde PWA ile ilgili mükemmel ve takip etmesi kolay bir eğitici vardır. Mozilla tarayıcısı  da , Progresif Web Apps oluşturmayla ilgili birçok belgeye sahiptir. Microsoft ayrıca PWA’lar oluşturmayla ilgili zengin bir içeriğe sahiptir . Microsoft, sitenizi bir PWA’ya dönüştürmenize yardımcı olacak PWA Builder adlı bir araç bile oluşturdu. Elbette, sitenizde bir PWA oluşturmanıza yardımcı olacak WordPress eklentileri vardır. Ek olarak, Google, PWA’lar için temel desteği WordPress Core‘a getirmeye çalışmaktadır.

Sonuç

Progressive Web Apps henüz emekleme aşamasında olsa da, ilerici web uygulamaları, uygulamaların oluşturulma ve dağıtılma şekli üzerinde şimdiden büyük bir etkiye sahip. Gelişmiş web API’leri olgunlaştıkça ve tarayıcı desteği hızla geliştikçe, yerel bir uygulama ile web uygulaması arasındaki aşılamaz çizgi hızla çözülüyor ve PWA’ların uygulamalarında önüne geçeceği birçok insan tarafından tartışma söz konusu olmaktadır. Tartışmaları bir kenara bırakıp PWA’ların avantajlarına bakarsak eğer bazı yönlerini öngörebilmekteyiz. Özellikle PWA’nın şuanda SEO anlamında da web sitelerine katkılar sağladığı aşikar olmakla beraber siz de SEO bazına ilerde olmak istiyorsanız Progressive Web Apps’in yanında bir SEO uzmanı ile çalışmanızı da tavsiye etmekteyiz.

Kaynakça:

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Progressive_web_apps