StartUplar İçin SEO Önerileri

Girişiminizi internet ortamına taşımak oldukça iyi bir fikirdir. Fakat bununla sınırlı kalırsanız hata yapmış olursunuz. İnternet sitesini açmak kolaydır ancak iş bununla bitmemektedir. Belirleyeceğiniz SEO stratejileri ile web sitenizin görünürlüğünü de arttırmanız gerekmektedir. Bu yazımızda startuplar için dijital pazarlama ve seo önerileri yer almaktadır.

İlk başta sorulması gereken üç soru mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Siteyi oluşturdunuz mu?
  • Site yönetimi için yeterli alt yapıya sahip misiniz?
  • Hedeflemiş olduğunuz anahtar kelimeler nelerdir? Bu anahtar kelimelerin bir listesini çıkardınız mı?

Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar, girişiminizi internet sitesine taşırken atacağınız ilk adım olacaktır. İlk etapta bir web sitesi oluşturmak durumundasınız. Bu sayede ziyaretçiler sitenizden haberdar olabilecektir. İlerleyen dönemlerde ise bazı teknik işlemleri uygulamanız gerekecektir. Şimdi liste halinde bu teknik detayları açıklayalım.

1) Bir Alan Adı Seçin

Kulağa oldukça basit gelen bu işlem aslında zor ve bir o kadar uğraş isteyen öneme sahiptir. Ancak ilk adım genellikle alan adı seçimi olmaktadır. Alan adı seçimini doğru bir şekilde yapmadığınız zaman başarıya ulaşmanız zor olacaktır. Alan adı seçerken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk olarak alan adının akılda kalıcı bir şekilde seçilmesi ve oluşturulması gerekmektedir. Ardından marka ile uyumluluğu ve okunması kolay olması gelmektedir. Ancak dikkat etmeniz gereken noktalar sadece bunlardan ibaret değildir. Alan adımı seçimi ayrı bir başlığın konusudur ve oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle alan adı seçimi işleminin üzerinde hassasiyetle durmanızda fayda var.

2) Alan Adında www Kullanıp Kullanmayacağınıza Karar Verin

İlk aşamada alan adının nasıl kullanacağınıza dair bir karar vermek durumundasınız. Alan adını www varken mi yoksa olmadan mı kullanacaksınız, bunun kararını vermelisiniz. Eğer bir karara ulaşamazsanız her iki şekilde de kullanıcılar sitenizi bulacaktır. İlk bakışta bu işlem zararsız gibi görünse de ilerleyen zamanlarda görünürlüğünüze zarar verebilir. Sitenizin hangi tarz ve yöntem ile görüneceğine karar vermelisiniz. Ardından diğer versiyonu 301 yönlendirmesi ile asıl versiyona yönlendirebilirsiniz. Aksi halde siteniz yinelenen site durumuna düşebilir. Bu durumda belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelerde kendi kendinize rekabet içerisinde olabilirsiniz.

3) Google Search Console Kullanın

Bu adımda sitenizi Google Search Console aracına eklemeniz gerekmektedir. Yani bir anlamda sitenizi mülk olarak ekleyip doğrulamanız gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından e-mail aktivasyonunu gerçekleştirmeniz gerekecektir. Böylelikle sitenizi analiz edebilir, oluşan sıra dışı durumlardan anında haberdar olabilirsiniz. Diğer Google Search Console araçlarını kullanarak sitenize katkıda bulunabilirsiniz.

4) Google Analytics Kodlarını Ekleyin

Google Analytics, sitenizin genel durumu dâhil olmak üzere birçok konuda size istatistik sunmaktadır. Bu aracı kullanarak sıralamanızı doğrudan etkilemeniz mümkün olmasa da SEO stratejilerine önemli bir veri akışı sağlamaktadır. Bu nedenle Google Analytics kullanarak SEO analizlerinize veriler sağlayabilir, faydalı bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.

5) Site Tasarımını Belirleyin

Kullanıcı deneyimi, sıralamayı etkileyen kriterlerden bir tanesini oluşturmaktadır. Google’ın temel prensibi de kullanıcı deneyimi sağlamaktır. Bu nedenle site tasarımının kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşıyacak şekilde oluşturulması gerekmektedir. Tasarım oluşturulurken öncelikle sektör incelenmelidir. Eğer eğlenceli içerikler üretecekseniz kurumsal bir site size uygun olmayacaktır. Özetle ilk adımda ne kadar kurumsal olacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. İkinci aşama olarak hedef kitlenize odaklanmanız gerekecektir. Hedef kitlenizin içerisinde bulunduğu genel özellikleri bilin ve bu özellikleri dikkate alın. Bunun için bazı demografik özellikleri araştırabilirsiniz. Bu işlemin ardından tasarımla ilgili olarak kendinize bazı soruları sormanız gerekmektedir.

  • Kullanışlı bir tasarıma sahip misiniz?
  • Bütün kullanıcıların rahatça kullanabileceği bir tasarıma sahip misiniz?
  • Kullanıcılar sitenizde rahatça sörf yapabiliyor mu?
  • Hangi sayfaya nereden geldiğini ve saire durumları algılayabiliyor mu?
  • Tasarım, kullanıcıların odaklanma işlemlerini kolaylaştırıcı bir özelliğe sahip mi?
  • Başlıklar, görseller ve diğer materyaller kolay bir şekilde algılanabiliyor mu?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplara göre tasarımınızı şekillendirebilirsiniz. Bu sayede siteniz için en ideal tasarımı bulabilirsiniz.

6) Kaliteli ve Özgün İçerikler Üretin

Site için şimdiye kadar gereken adımları attınız. Daha sonra site kurulumunu ve tasarımı da gerçekleştirdiniz. Sırada site için içerik üretmek olacaktır. Üreteceğiniz içerikler özgün olmak zorundadır. Kopya içerikler, sıralamanızı olumsuz etkileyecek, hatta ceza almanıza neden olabilecektir. Bununla birlikte kullanıcılara fayda sağlayacak, yararlı bilgiler içeren içerikler üretmeniz gerekir.

Görsel kullanımı, dikkat edeceğiniz bir diğer husustur. Görseller dikkat çekerek sitede kalma süresini uzatacaktır. Her içerik için mutlaka anahtar kelime araştırması yapmak zorundasınız. Link ağını alakalı içerikler arasında oluşturmanız gerekmektedir. Bu şekilde ziyaretçilerin sitenizde daha fazla kalmasını ve vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Özgün içerik konusunda araştırma yapın ve elde edeceğiniz bilgilere göre içerikler üretin. Bu sayede sıralamanızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

7) Site Hızını Sağlayın

İçerikleri eklemeye başladıktan sonra site hızının düştüğünü gözlemleyeceksiniz. Site yavaş olursa SEO açısından olumsuz bir durum ortaya çıkacaktır. Site hızı, site sıralamasında en önemli kriterlerden bir tanesidir. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve iyi bir sıra elde etmek için site hızını optimize etmeniz gerekmektedir. Site hızı optimizasyonu hakkında internette araştırma yaparak öğrenebilirsiniz. Öğrendiğiniz bilgileri sitenizde uygulayarak site hızını optimize edebilirsiniz.

8) Sosyal Medyada Bulunun

Sosyal medya platformlar hedef kitleye ulaşmak için büyük bir aracı konumundadır. Sosyal medya platformları sayesinde hedef kitlenize daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Hedef kitlenizin özelliklerini de dikkate alarak hangi platformda daha fazla vakit geçirdiklerini gözlemleyin ve o platformlarda yerinizi alın. Böylelikle sosyal medyadan ekstra bir ziyaretçi kitlesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kaynakça:

https://databox.com/seo-for-startups