Video Pazarlama Nedir, Çeşitleri Nelerdir ?

Video pazarlama, pazarlamada aracı olarak videonun kullanıldığı, sizi profesyonel hedeflerinize ulaştırmak için kullanılan bir pazarlama yöntemidir. Bu hedefler arasında, markanızı, ürününüzü ya da hizmetinizi tanıtmak, dijital ve sosyal mecralarda etkileşimi artırmak ve benzeri hedefler sayılabilir.

Video pazarlamadan söz ediliyorsa konu er ya da geç olarak YouTube’a gelmektedir. Çünkü YouTube dünyanın ikinci en büyük arama motoru konumundadır. Bu nedenle pazarlamada kullanacağınız videoların YouTube’a doğru bir şekilde yüklenmesi önem arz etmektedir.  Bununla sınırlı kalmayarak videolarınızın diğer sosyal medya araçlarında da paylaşılması gerekmektedir. Diğer yöntemlere göre videonun tercih edilmesinin arkasında iki sebep var. Birincisi müşteriler videoyu daha güvenilir bulmakta, ikincisi videoda izlenilen ürünün rastgele bir ürün değil, üzerinde uğraşılmış bir ürün izlenimi vermesidir.

Video Pazarlama Nedir?

Video pazarlama, video araç olarak kullanılarak bir ürün ya da hizmetin tanıtım faaliyetlerini oluşturmaktadır. Video pazarlama ile yeni müşterilere ulaşmaya, mevcut müşterilerin ihtiyaçlarına ulaşmaya, müşteriler ile etkileşimin artırılmasına çalışılmaktadır. Günümüzde video içeren web sayfalarında dönüşüm oranları %80’lere kadar artış göstermektedir. Bir yazı ya da e-mail içerisinde veya başlığında videonun bulunması, o içeriğe tıklanma oranını olumlu yönde etkilemektedir.

Video, satış için kullanılabilecek en etkili araçlardan birisidir. Müşteri hizmetleri için videoların kullanım alanlarının bir sınırı bulunmamaktadır. Video pazarlama, en kârlı dijital pazarlama araçlarından birisi olduğu için tercih edilmektedir. Video pazarlamayı tercih etmeniz için gereken nedenleri sıralayacak olursak şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Video pazarlamada kullanılan video aracı, dönüşümleri ve satışları artırıcı etki göstermektedir.
  • Video pazarlama mükemmel derecede bir yatırım getirisi sunmaktadır.
  • Güven, satışların temelini oluşturmaktadır. Video pazarlama yönteminde ise güven esastır. Yani video güven inşa etmektedir.
  • Bir diğer neden ise Google’ın videoları sevmesidir. Google, videolu içeriklere daha fazla önem vermektedir.
  • Video, mobil kullanıcılara çekici gelmektedir. Mobil kullanıcıların çoğunlukta olduğu düşünüldüğünde bu madde video pazarlama için harika bir neden oluşturabilir.
  • Video pazarlama ile ürün ya da hizmetinizle alakalı her şeyi açıklama imkânı yakalayabilirsiniz.
  • Video, en pasif alıcılara bile çekici gelmektedir. Yani video pazarlama pasif alıcıları aktif alıcı hale getirmekte aracı olarak kullanılabilir.
  • Video, sosyal medya paylaşımlarını teşvik edebilir. Bu sayede videolarınız daha fazla kitleye ulaşmış olacaktır.

Video Pazarlama Çeşitleri Nelerdir?

Videoyu çekmeden önce video pazarlama yönteminde kullanılan çeşitlerin bilinmesinde fayda var. Şimdi liste halinde bu video formatlarını görelim.

1) Demo

Demo videosu, bir ürün ya da hizmetin nasıl çalıştığını göstermeye yarayan bir formattır. Yani bir yazılım geliştirdiyseniz bu yazılımın nasıl kullanılacağını gösteren bir video çekilirse bu demo videosu olacaktır. Kısaca demo, bir ürün ya da hizmetin çalışır halini göstermemektedir. Ancak satın alındıktan sonra çalışır hale gelecektir.

2) Tanıtım Videosu

Tanıtım videosunda şirketin misyonu, vizyonu, ofisi, fabrikası, ürün ya da hizmetleri gibi unsurlar yer almaktadır. Özetle tanıtım videosu, firma ya da kurumun, marka ya da ürün tanınırlığını artırmak, ulusal ve uluslararası alanda temsil çalışmalarını genişletmek ve yeni yapılacak bir girişimin tanıtımını ve detaylandırılmasını sağlamak amacıyla yapılan videolardır. Kendi içerisinde çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kurumsal tanıtım videosu; kurumsal bilgilerin yer aldığı kurumu tanıtma amaçlı çekilen tanıtım videolarıdır.
  • Ürün tanıtım videosu; bir ürün ya da hizmeti tanıtma amacı taşıyan tanıtım videolarıdır.
  • İnfografik tanıtım videosu; infografik şeklinde düzenlenmiş, bilgi vermeyi amaçlayan tanıtım videolarıdır.
  • Firma tanıtım videosu; firmayı tanıtma amacı taşıyan, misyon ve vizyon gibi bilgilerin yer aldığı tanıtım videolarıdır.
  • Etkinlik tanıtım videosu; bir etkinlik yapılacaksa bu etkinliğin tanıtımı amacını taşıyan tanıtım videolarıdır.
  • Web sitesi tanıtım videosu; bir web sitesini tanıtmayı amaçlayan tanıtım videolarıdır.
  • YouTube kanal tanıtım videosu; bir YouTube kanalını tanıtmayı amaçlayan tanıtım videolarıdır.

3) Röportaj Videosu

Şirkette çalışan uzman kişilerle ya da şirketi ziyarete gelen kişilerle röportaj şeklinde çekilen videolardır. Bu videolarda sektöre ait bilgiler yer alabilir ve hedef kitlenizi profesyonel olduğunuz konusunda ikna edebilirsiniz.

4) Nasıl yapılır? Videosu

Bu tür videolar hedef kitlenize eğitim verme amacı taşıyarak onlara bir şey öğretmek için çekilen videolardır. Ana amaç, eğitim vermektir. Yani bir şeyin nasıl yapılacağını öğretme amacı taşımaktadır. Bu tür videolar ile piyasa sunmuş olduğunuz ürünü kısa videolar halinde açıklayabilirsiniz.

5) Açıklama Videosu

Bu tür videolar müşterilerin ürün ya da hizmet hakkında bilgi alması için çekilmektedir. Pek çok açıklama videosu hayali bir müşterinin sorunlarına ve bu sorunların çözümüne yönelik çekilmektedir. Ya da belirli bir konuyu açıklamak, röportaj yapmak, soru-cevap yöntemi kullanmak için de bu format kullanılabilmektedir. Kısaca kullanım alanı en geniş video formatıdır diyebiliriz.

6) Animasyon Videosu

Animasyon ve infografik videolar, açıklaması zor konuları daha anlaşılır ve basit bir şekilde anlatmayı sağlamaktadır. Örneğin saç ekimi konusunda bir video çekileceğini varsayalım. Saç kökünü video ile göstermek çok zordur. Bu, ancak animasyon yardımıyla gösterilebilir. Dolayısıyla açıklanması zor bir konu kolay ve basit bir şekilde animasyon yardımı ile açıklanmış olmaktadır.

7) Canlı Video

Canlı video, bir şirketin mutfağını, yani kamera arkasını göstermek için gayet samimi bir yöntemdir. Lansmanları, etkinlikleri, sunumları canlı olarak yayınlayıp gerçek zamanlı olarak izleyenlerle iletişime geçme imkânı yakalayabilirsiniz. Böylece kurumsal bir kimliğin yanına samimi bir kimlikte oluşturabilirsiniz.

8) Kişisel Mesaj Videosu

Video, bir konuşmayı sürdürmek, mesaja ya da e-maile cevap vermek için harika bir formattır. Örneğin önemli düzeyde bir müşterinizin doğum gününü şirket çalışanlarınca video çekerek kutlayabilirsiniz. Bu müşterinizde güzel bir izlenim bırakacaktır.

Video Pazarlama Nasıl Yapılır ve Doğru Video Nasıl Üretilir?

Video pazarlama, markaların belirlemiş olduğu hedef kitleye uygun olarak üretilen, reklam ajansları aracılığıyla veya kurumsal olarak hazırlamış olduğu videoları web sayfaları veya sosyal medya üzerinden belirli aralıklarla paylaşılması ve yayınlaması ile yapılmaktadır. Video pazarlama yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Videonun iletileceği hedef kitle çok iyi belirlenmelidir. Bu hedef kitleye uygun bir şekilde planlar yapılmalıdır.
  • Videonun anlatımının basit ve eğlenceli olması her zaman için avantaj sağlayacağından dolayı videolarınızın basit ve eğlenceli olmasına özen gösterin.
  • Hedef kitlenin izlemiş olduğu reklam videolarının en kısa zamanda, saniyeler içinde dikkat çekmeyi başarmaları sağlanmalıdır.
  • Video süresinin kısa olması da her zaman için avantaj sağlar ve sürenin kısa tutulmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

Video pazarlamada doğru videonun nasıl üretileceği konusu çok geniş kapsamlıdır. Öncelikle doğru videoyu üretmek istiyorsanız hedeflerinizi iyi belirlemeniz gerekmekte. Hedeflerinizi sağlıklı bir şekilde belirledikten sonra ikinci adım olarak hedef kitlenizi belirlemeniz gerekmektedir. Yani bir kullanıcının gözünden onların neler aradığını keşfetmeniz gerekmektedir.

Video üretmek günümüz teknolojisi ile basit bir hale gelmiştir. Çok düşük maliyetler ile özgün videolar üretebilirsiniz. Düşük maliyetli bir video üretmek istiyorsanız ilk adım olarak içerik planlaması yapmalısınız. Oluşturmak istediğiniz videoların planlamasını önceden yaparak bazı faktörleri hızlı bir şekilde düzenleyebilir, oluşturabilirsiniz. Bu da daha düşük maliyet ve hız anlamına gelmektedir. Amaca uygun bir video üretmek için hedef kitlenizi iyi analiz etmelisiniz ve bu kitlenin ilgili olduğu videoları tespit etmelisiniz. Anahtar kelimeleri kullanırken empati yeteneğini kullanarak, kullanıcılar en çok neyi arayabilir sorusu sorulmalıdır.

İçerik planlamasından sonra prodüksiyon aşamasına geçebilirsiniz. Maliyeti düşük videolar çekmek için elinizdeki imkânları en yüksek fayda sağlayacak şekilde kullanmanız gerekmektedir. Önceleri bu işlemler için profesyonel bir ekip gerekirken şimdilerde bu işlemleri bir akıllı telefon ile yapabilirsiniz. Bu aşamada ihtiyaç duyulan malzemeler, ışık ve ses sistemleri, çekim yapılacak mekân temin edilmelidir. Örneğin iyi bir görüntü için tripod gibi sabitleme aracı kullanabilirsiniz. Önemli nokta olarak bu temin işlemlerini en düşük maliyet ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki düşük bütçe, video içeriğinizi sınırlayıcı bir unsur değildir.

Video Pazarlamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • Dönüşümü arttırır
  • Satışı arttırır
  • Yatırım getirisi sağlar
  • Marka – ürün imajı yaratır – güçlendirir
  • Kullanıcılara çekici gelir
  • Verilmek istenen her türlü bilgi ve tanıtımı açıklayabilir
  • Tembel müşterileri bile çekebilecek niteliktedir
  • Sosyal medya paylaşımlarını teşvik edici olduğu için doğal bir reklam sağlanmış olur

Video Pazarlama Neden Tercih Edilmelidir?

  • Neden tercih edilme kısmını bir araştırma sonucundan alıntılar yaparak açıklayalım. Ankette kullanıcılara şu soru sorulmuş: ”Sevdiğin marka ya da işletmeden ne tip video içerikleri görmek istersin?” verilen cevapların oranları ise aşağıda listelenmiştir;
  • %54 video
  • %46 mail haber
  • %41 sosyal görseller
  • %34 sosyal videolar
  • %18 blog makaleleri
  • %17 pdf indirme – okuma imkanı sunan içerikler

Video Pazarlamansa Video Türleri Nelerdir?

  • Demo video pazarlama videoları
  • Marka video pazarlama videoları
  • Etkinlik video pazarlama videoları
  • Uzman görüşleri video pazarlama videoları
  • Eğitime odaklı video pazarlama videoları
  • Nasıl yapılır şeklinde video pazarlama videoları
  • Açıklayıcı video pazarlama videolar
  • Hareketli video pazarlama videolar
  • Örnek olay incelemesi – değerlendirilmesine yönelik hazırlanan videolar
  • Müşteri geri dönüş videoları
  • Canlı video
  • Sanal gerçeklik
  • 360 derece video pazarlama
  • Arttırılmış gerçeklik video
  • Kişiselleştirilmiş mesajlar barındıran video pazarlama

Video Pazarlaması için Video Hazırlanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Aşağıdaki sorulara cevaplar hazırlamanız gerekmektedir;
  • Hedef kitle – hedef kitleler kim
  • Amaç nedir
  • Video nerede yayınlanacak
  • Video ne zaman bitmiş olmalı
  • Video hazırlanırken yaratıcı gereksinimler  nelerdir
  • Video için ayrılacak bütçe nedir

Video Pazarlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Videonun gösterileceği hedef kitlenin doğru belirlenmesi
  • Hedef kitleye uygun video planlaması yapılması
  • Videonun basit anlatıma sahip olması
  • Videonun eğlenceli olması
  • Videonun olabildiğince kısa olması

Kaynakça:

https://softcube.com/major-types-of-video-marketing-you-must-know/