YASAD verilerine göre;
- 452 adet kurumsal pozisyonda yazılım firması mevcuttur.
- Tamamı %100 Türk firmalarıdır.
- Yazılım ihracatı istatistiklerinin %70’ini bu kurumlar üstlenmiştir.
- Türkiye’nin iç pazardaki yazılım gereksinimlerinin %80’ini bu şirketler sunmaktadır.
- Toplam 200,000’i aşkın istihdam kapasitesine sahiptir.
Dünya yazılım ihracat pazarına bakıldığında liderlik pozisyonunda ABD görülmektedir. Yazılım öncüsü ABD’den sonra ikinciliği İngiltere elde etmiştir. Üçüncü ve dördüncü sırada ise İsrail ile Hindistan vardır. Global kapsamda toplam 4 trilyon dolar seviyelerinde bir yazılım pazarı mevcuttur. Ülkemiz yazılım ihracatı çerçevesinde daha son yıllarda büyümeye başlamış olup 2016 yılı yazılım ihracatında bir milyar doları aşkın bir ihracat kapasitesi vardır. Ancak yazılım ithalatına çok fazla miktarlar harcandığını söyleyen YASAD başkanı; 2015 yılı yazılım ithalatına 1.250 milyar dolar paranın gittiğini belirtmiştir. Aynı zamanda yazılıma dair ithalat verilerinin gerçek miktarlarına ulaşabilmenin de zor olduğunu ifade etmiştir. Ülkemizi bölgesel yazılım gücü kapasitelerine ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen başkan, hedeflere ulaşılabilirse bir milyon genç nesle iş imkanı sağlanabileceğini ve 50 milyar dolar değerinde de yazılım ihracatı gerçekleştirilebilecek bir pozisyona gidebileceklerini söylemiştir.
Türkiye’nin Yazılım Üretimi
Sayısı on binlerle ifade edilebilen bir rakam olsa da sayısı 7 bin bile olmayan kurumsal nitelikte yazılım firması vardır. Türkiye’de yazılımda öncü markalardan bazıları şunlardır;
- Havelsan
- Netaş
- Ayesaş
- Logo Yazılım
- Milsoft
- OpsGenie
- Meteksan
2010 yılı bilişim pazarı istatistikleri 8,459 milyar dolardır. Araştırmada bilgi teknolojilerine yönelik donanım harcamasında ülkemiz %81 pay almıştır. Bilgi teknolojileri pazarının %19’luk kısmı yazılım odaklıdır. Bu verilerde ülkemizde 1600 yazılım şirketi olduğu belirtilmiş olup güncel veriler yazımızın yukarı kısmında verilmiştir.
Yazılımın Kullanıldığı Sektörler
Yazılımlar özellikle bilim – sanayi sektörüne dair üretim tesislerindeki büyük – küçük tüm elektrikli – elektronik makineler başta olmak üzere aşağıda sıralanan sektörlerde de kullanılmaktadır;
- Askeri simülasyonlar
- Askeri araç – gereç – cihaz
- Savunma sanayi
- Tıp sektörü, medikal cihaz, tıbbi, cihaz vb
- Kamu
- Telekom
- Özel sektör
- Üretim tesisleri
- Enerji tesisleri
- Sağlık
- Fabrikalar
- Otomotiv
Türkiye’nin Yıllara Göre Yazılım İhracatı Durumu
Yazılım ihracatına yönelik miktarlar devlet veri kaynaklarında çok az görülmektedir. 500 milyon dolar bile olmadığı gözlemlenmiş olup verilerin düzenli – tam tutulması gereklidir. 4 Mart 2020’de yapılan haberler.com haberine göre; bilgi ve iletişim teknolojileri yazılım ve hizmet sektörlerine ait toplam 650 milyon dolar üzeri bir ihracat verisi vardır. TÜBİSAD verilerine göre Türkiye’nin yazılım ihracatı 602 milyon dolar civarındadır. 2020 sonuna gelindiğinde bu rakamın 1 milyar doları aşması beklenmektedir.
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere ülkemiz 2007 – 2008 – 2009 yıllarında çeşitli ülkelere yazılım ihracatı gerçekleştirmiştir. Bu ülkeler;
- Türkmenistan
- Yunanistan
- İsrail
- Bulgaristan
- Hollanda
- Kazakistan
- Almanya Yazılım İhracatı 2007 yılı 3.735.689, 2008 yılı 2.431.523, 2009 yılı 1.549.775 dolar.
- ABD Yazılım İhracatı 2007 yılı 1.317.092, 2008 yılı 277.638, 2009 yılı 1.541.124 dolar.
- BAE Birleşik Arap Emirlikleri 2007 yılı 225.489, 2008 yılı 59.190, 2009 yılı 1.098.833 dolar.
Yazılım İhracatı Nasıl Arttırılır?
Ülkemizde ve dünyada yazılım son derece artış göstererek sadece üretimi değil tüketim alanında muhteşem bir atıştan söz etmek mümkündür. Yazılımların kalitesi ve üreticinin bu konudaki bilgisi de gerekli olan üretimlerde etkili ve istenen içerik formatına uygun olan çalışmaların da hazırlanmasında etkili olmaktadır. Yazılım konusunda sadece ülke bazında değil aynı zamanda ihracat anlamında da çalışmaların yapılması aşamasında ise firmaların bu konuda bazı detaylara dikkat ederek buna göre yazılım ihracatına geçiş yapması ise son derece önemlidir.
Yazılım İhracatı Neden Yapılması Gerekir?
- Yazılım ihracatının dünya üzerinde artması ile beraber son derece karlı ve kazanç saplayan bir uygulama olarak yer almasına etki etti. Birçok firmanın bu anlamda gerçekleştirdiği çalışmalar sonrasında ise öngörülen üretimin artışı ile beraber tüketim alanında da istenen artış edinilmeye başladı.
- Ülkemizde yükselen bir eğriye sahip olan yazılım sadece üretimlerde değil ayrıca tüketimde de artış ivmesine sahiptir. Yurt içi pazarında kazançlı bir uygulama olan yazılım aynı zamanda yurt dışı pazarı içinde daha büyük kazançları da sunan detayları hükmetmektedir.
- Firmaların yurt dışı yazılım ihracatında ödemeler konusunda döviz baz alınarak yapılacak olan uygulamalar ise yükselen bir satış grafik kazancını da üstüne ekleyerek avantaj sağlayacak olan seçimlere yer verilmesinde etkili olmaktadır.
- Yurt içi yazılım ile yurt dışı yazılım arasından her ne kadar kazanç grafiğinde farklılıklar olsa da her ikisi de karlı olmak ile beraber yurt dışı pazarları artı döviz kurları ile daha da ayrıcalıklı olarak kendini gösteriyor. Bu aşama da ise yurt içi olan yazılım uygulamalarına göre yurt dışı yazılımlar daha zorlu bir süreci ve uygulama içeriğini de beraberinde getirir.
- Firmaların kazanç elde etme aşamasında yazılım pazarlamacıları bu detaylara dikkat ederek gerekli içerik çalışmalarını ise yurt dışı uygulama bütünlüğün yer açarak gerçekleştirmeleri son derece önem taşır.
Yazılım İhracatı Nasıl Yapılır?
Yurtdışı yazılım satışlarında ilk uygulamalar kadar diğer uygulamalar da önem taşımaktadır. Yurt dışlı menşeili olarak yapılacak olan yazılım çalışmalarına daha önce yer açılması istenen ihracat uygulama detaylarına artık yer açılmaması anlamına gelmez. Hatta bu konuda daha özenli olunması Pazar içinde daha aktif konuma gelinerek daha iyi kazançlarında elde edilmesi aşamasında avantaj sağlayacak olan unsurlar olarak yer alır.
Risk barındıran bir iş olan satışın artı olarak yurt dışı kaynaklı olarak yer almasında ise satış yapılan ülkenin değerlerine de dikkat edilerek uygulamanın hayata geçirilmesi gerekir. Sosyal, ekonomik ve kültürel yapıların iyi analiz edilmesinin yanında hedeflenen pazarın iyi şekilde tanınması da istenen başarının elde edilmesi aşamasında ilk belirlenecek olan uygulama metotlarıdır.
Analizlerin yapılması ve akabinde bu analiz süreçleri ile beraber ideal stratejilerin planlaması ise bu anlamda göz ardı edilmemesi gereken detaylar arasında yer almaktadır.
Dijital Pazarlama Kullanılarak Yazılım İçin Müşteri Nasıl Edinilir?
Firma tanıtımlarında dijital pazarlama günümüzde en etkin ve en hızlı olan yol haritası olarak yer alıyor. Teknolojinin hızlı ilerleyişi içinde firmaların tanıtımları dijital alanda kolaylıkla yapılarak istenen müşteri portföyü de kısa sürede elde edilmektedir.
Yapılacak olan çalışmalarda istenen başarı grafiğinin elde edilmesi aşamasında ise konusunda uzman ve deneyimli bir danışman seçimi ile yol alınması oldukça önem taşımaktadır.
Firmaların bel kemiği olan web tasarımlarından içerik çalışmaları ve sosyal medya yönetimlerine kadar her detayın incelenerek istenen yazılın ihracatının yapılması için uygun alt yapının da hazırlanması gerekir.
Kaynak:
http://yasad.org.tr/tr/Sayfa/trkiyenin-yeni-enerji-kayna-yazlm-olacak
https://www.haberler.com/yazilim-alaninda-hizmet-ihracatinin-yolu-12979419-haberi/
http://baka.gov.tr/uploads/1357649691YAZiLiM-SEKTORU-RAPORU-3ARALiK.pdf